Assalamualaikum. Apa khabar semua. Hari ni cuba-cuba buat rotiboy yang rasanya ramai yang kenal dengan namanya yang ternyata roti yang harum dan sedap dengan rasa kopi yang sungguh sedap dimakan ketika masih panas. Biasanya kalau pergi Mall anak2 pasti minta dibelikan rotiboy nie.
Hari ni ronda-ronda dengan mr google berminat singgah di My Resipi, Resipi dari Diana. Jom kita skodeng resipinya nie...
Bahan-bahan ( 16 atau 17 biji )
Bahan untuk Inti
100 gram mentega bergaram, dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
35 gram gula perang
Caranya:
Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
Masukkan dalam mangkuk dan simpan dalam peti sejuk
Cuba bulatkan guna sudu dan sejukkan semula biar membeku.
Bahan untuk Topping
100 gram mentega, dilembutkan
80 gram gula aising, diayak
2 biji telur, dipukul sedikit
3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air suam
secubit serbuk kayu manis
100 gram tepung serbaguna, diayak
Caranya:
Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen kopi. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
Bahan untuk Doh Manis
500 gram tepung roti, diayak
20 gram tepung susu, diayak
75 gram gula kaster
1 sudu teh) garam
1 1/2 sudu teh yis segera
1 biji telur, dipukul sedikit
270 gram (270 ml) air
60 gram mentega, dilembutkan
Caranya:
Campurkan tepung yang telah
diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan
selama 1 minit. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan
perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter
dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan
roti menjadi lembut dan licin. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian lebih kurang 60 gram
( dapat 16 bahagian). Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan
biarkan selama 10 minit.
Cara untuk membuat Roti Boy :
Menggunakan telapak tangan
leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan (mesti
tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair).
Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega.
Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas
loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit di dalam suhu suam.
Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga roti kekuningan.
Sedap dihidangkan ketika masih panas. Ternyata sedap sangat. Lembut di dalam dan garing di luar. Terima kasih Diana. Selamat mencuba ye.
1 ulasan:
roti boy ni betul2 menggoda di anak tekak..
Catat Ulasan