Bahan-bahan (untuk 10 keping popiah)
- 5 biji pisang masak (di belah dua)
- 200gm Coklat masakan (kak Mai guna berry's)
- 20 keping kulit popiah
- sedikit minyak jagung
- minyak untuk menggoreng
Caranya:
- Cairkan coklat dengan sedikit minyak jagung secara double boiler.
- Buang kulit pisang dan belah dua.
- Celup pisang dan susun atas dulang dan biarkan coklat beku dalam petisejuk.
- Bila coklat sudah membeku, balut pisang tersebut dengan kulit popiah.
- Kemudian balut sekali lagi untuk mengelakkan coklat cair terkeluar sewaktu menggoreng.
- Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.
- Anggkat dan toskan atas tisu.
- Boleh dihidangkan panas-panas...sedap sangat macam makan goreng pisang panas atau pisang rebus, tapi kruk krak kruk krak dengan kerangupan kulit popiah. Cubalah...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan